משחקי חשיבה הם דרך נפלאה לעכב ולמנוע ירידה קוגניטיבית בגיל השלישי, בדגש על דמנציה או אלצהיימר. כדאי לדעת כי משחקי חשיבה לגיל השלישי משפרים ריכוז ויכולות קוגניטיביות נוספות, משמרים ומחזקים את יכולות החשיבה והזיכרון, מפיגים שעמום, שומרים על כישורים חברתיים, מחזקים את הנפש בעזרת תעסוקה חיובית והם משפרים את איכות החיים של בני גיל הזהב.
חשוב לזכור כי בגיל השלישי חווים שינויים פיזיים וקוגניטיביים רבים, כאשר הפגיעה ביכולות הקוגניטיביות מהווה דאגה רווחת בקרב בני גיל הזהב מאחר שבגיל זה חוששים ממחלות קשות כמו דמנציה ואלצהיימר. לכן, מומלץ לבני הגיל השלישי לשלב משחקי חשיבה וזיכרון בחייהם, וכדאי לדעת כי גם בבתי דיור מוגן כמו דור כרמל ודור טבעון מעודדים את הדיירים לשחק במחשבי חשיבה בגלל היתרונות הרבים שהם מציעים.
החשיבות של משחקי חשיבה לגיל השלישי
חשוב לציין כי משחקי חשיבה הם דרך יעילה ומהנה לשפר תפקודים קוגניטיביים, לשמור על חדות המוח והחשיבה לאורך זמן, לשפר יכולות ריכוז וזיכרון ובנוסף המשחק המשותף מהנה, מפתח כישורים חברתיים ומאפשר לדיירים בדיור המוגן להכיר חברים חדשים ולשחק עם הילדים והנכדים ובכך לחזק גם את הקשרים המשפחתיים ולגשר על פערים בין דוריים.
למשחקי חשיבה יש חשיבות רבה במסגרת פעילות בגיל השלישי מאחר שמעבר לבילוי החברתי ולהנאה מהמשחק, אלו משחקים השומרים על בריאות המוח בגיל מבוגר. לכן, הם מספקים בפועל תרגילים לשיפור הזיכרון בגיל השלישי, ויש להם יתרונות רבים נוספים. החשיבות של משחקי חשיבה בגיל הזהב הינה:
- שיפור יכולות הזיכרון – חלק ממשחקי חשיבה דורשים זיכרון טוב ובכך הם משפרים את יכולות הזיכרון לטווח קצר וארוך ואלו משחקים המגרים את השכל ושומרים על חדות המוח.
- שיפור במהירות התגובה – בגיל מבוגר התגובה לרוב איטית יותר ובאמצעות משחקי חשיבה ניתן לשפר את יכולת התגובה לגירויים שונים, ובכך שומרים על זריזות מחשבתית.
- פתרון בעיות – משחקי חשיבה בכל גיל, ובמיוחד בגיל השלישי, משפרים את יכולת פתרון הבעיות, לכן כדאי לשלב משחקים כמו תשבצים, סודוקו, משחקי אסטרטגיה וכו’.
- שיפור יכולות הקשב והריכוז – משחקי חשיבה הם פתרון מצוין לשיפור יכולות הקשב והריכוז בגיל השלישי מאחר שהם דורשים ריכוז, מיקוד וקשב לפרטים.
- הפחתת הסיכון לירידה קוגניטיבית – משחקי חשיבה נמצאו ככלי יעיל מאוד להפחתת הסיכון לתופעות נפוצות כמו ירידה קוגניטיבית בגיל השלישי, ופעילות מנטלית קבועה הוכחה כגורם יעיל במיוחד לדחיית ולהפחתת הסיכון למחלות קשות כמו דמנציה ואלצהיימר.
- הפגת שעמום – משחקי חשיבה הם דרך נפלאה לבילוי משותף ומהנה עם דיירים אחרים בדיור המוגן או עם בני משפחה וחברים טובים. מעבר להפגת השעמום, המשחק מאפשר למבוגרים ליהנות מתחושת סיפוק, הישג ושביעות רצון, ובנוסף הם יכולים לשחק עם הנכדים וליהנות מבילוי משותף המחזק את הקשרים המשפחתיים.
למה כדאי לשחק ולהפעיל את הראש?
המוח, בדיוק כמו שרירי הגוף של האדם, זקוק לאימון ולתרגול קבוע כדי לשמור על תפקוד תקין ויעיל. באמצעות משחקי חשיבה המתאימים לגיל השלישי ניתן להפעיל את הראש ולשמור על חדות המוח, וכדאי לבני גיל הזהב לשחק במשחקי חשיבה מהסיבות הבאות:
- גמישות מוחית – משחקי חשיבה מעודדים גמישות מוחית והם מסייעים למוח ליצור קשרים עצביים חדשים ולשנות את התפקוד והמבנה של המוח גם בגיל מבוגר.
- שיפור יכולות קוגניטיביות – מומלץ לשחק במשחקי חשיבה בגיל השלישי מאחר שהם משפרים יכולות קוגניטיביות, וכך מבוגרים משפרים בנוסף את איכות חייהם והם שומרים על עצמאות תפקודית.
- שיפור מסוגלות עצמית – משחקי חשיבה משפרים את המסוגלות העצמית של מבוגרים וההצלחה במשחק מחזקת את הדימוי העצמי ואת תחושת המסוגלות והשליטה בחיים.
- פיתוח יצירתיות – המשחק במשחקי חשיבה מעודד יצירתיות ומפתח יכולות חדשות וסקרנות אינטלקטואלית.
- אינטראקציה חברתית – משחקי חשיבה רבים מיועדים לכמה משתתפים, ובכך למעשה בני הגיל השלישי נהנים ממשחק עם אחרים וזו הזדמנות עבורם למפגשים חברתיים מהנים, לחזק קשרים קיימים ולרכוש חברים חדשים. כמו כן, ניתן לשחק עם הילדים והנכדים ובכך מחזקים את הקשר איתם.
על אילו נקודות במוח עובדים בפעילות כזאת?
מחקרים בדקו כיצד משחקי חשיבה לגיל השלישי משפיעים על המוח, והחוקרים גילו כי משחקי החשיבה מפעילים אזורים שונים במוח הקשורים למיומנויות קוגניטיביות, ובהם אזור האונה הקדמית האחראי על פתרון בעיות, קבלת החלטות וזיכרון עבודה, אזור האונה הרקתית (טמפולרית), אזור האונה הקודקודית (פריאטלית), המוח הקטן ואזור האונה העורפית.
האם הדיור המוגן שלנו פועל בצורה זו?
רשת דור – דיור מוגן, המפעילה את מתחמי הדיור דור טבעון ודור כרמל, מציעה מגוון רחב של פעילות בגיל השלישי המותאמת לדיירים. צוות בתי הדיור המוגן משלב תרגילים לשיפור הזיכרון בגיל השלישי, בין היתר באמצעות עידוד הדיירים לשחק במשחקי חשיבה מסוגים שונים.